Mitä saisi olla aamupalaksi?

Syötkö aamupalaa? Joka päivä vaiko joka toinen? Tai kolmas?

Monille aamupalan syöminen ei ole itsestäänselvyys. Moni mieltää sen vaivalloiseksi. Ei ehdi, ei ole aikaa aamuisin, eikä edes tiedetä mitä voisi tai pitäisi syödä. Yhtä ainutta oikeaa, parasta kaikesta-versiota, ei ole olemassakaan, joten aamupala voi olla omien mieltymysten tuotos. Joku tykkää amerikkalaisesta, joku anglosaksisesta, toinen ja kolmas englantilaisesta, loput jostain muusta. Tärkeintä on että syödään jotain.

Aamupalan merkitys

Monet vuosien varsilla tehdyt tutkimukset osoittavat että ihmiset, jotka syövät säännöllisesti aamupalan, pystyvät säilyttämään ihannepainonsa helpommin kuin ne, jotka jättävät aamupalan lähes aina väliin. Yöpaaston jälkeen keho ja mieli tarvitsevat herättäjää, käynnistäjää, jolla päivä saadaan käyntiin. Aamupalan väliin jättäminen johtaa varsin usein vatsan kurnimiseen, nälkään, ja siihen ettei jakseta lähteä heti \”täysillä valoilla\” päivään. Nälkä ja energiavaje näkyy keskittymiskyvyn puutteena ja pitkälle päivään jatkuvana väsymyksen tunteena. Verensokerin alhaisuus tuntuu heikkoutena, ja jopa pahoinvointina.

Mitä syödä ja kuinka paljon?

Terveellinen ja monipuolinen aamupala antaa sekä hyvän startin päivään että rytmittää ateriavälejä. Täysjyvävilja-tuotteet, hedelmät, marjat sekä vihannekset ovat oivia aamupalaideoita siinä missä proteiinin lähteetkin kuten maitotuotteet, leikkeleet ja kananmunat. Useimmat meistä eivät ehdi nauttia yhtä antaumuksella aamupalaa kuin hotellien aamupalapöydässä, sillä olosuhteet ja päivärytmi sanelevat omat ehdot. Aika ratkaisee myös hyvin helposti sen mitä syömme ja määrään vaikuttaa seuraavan aterian ajankohta.

Ideoita aamupaloihin:

 • Puuro (kaura, ohra, ruis tms) tuoreilla tai pakastemarjoilla, mehukeitolla tms.
  Tee/kahvi, tuoremehu/vettä
 • Munakas 1-2 munalla (sis kasviksia, kinkku/kalkkunaleikesuikaleita)
  Tee/Kahvi, tuoremehu/vettä
 • Kokojyväleipäviipale/ruisleipäviipale x 2 (päälle sipaus levitettä, juusto tai leikkele, tuoreita kasviksia)
  Tee/Kahvi, tuoremehu/vettä
 • Smoothie mix Marjoja, hedelmiä, maustamatonta jogurttia (haluttaessa myös soijarouhetta, ruis/kauraleseitä)
  Tee/Kahvi, tuoremehu/vettä
 • Mysliä, jogurttia (maustamaton tai vähäsokerinen) ja marjoja
  Tee/Kahvi, tuoremehu/vettä
 • Maustamaton rahka marjoilla, hedelmillä, mehukeitolla tms.
  Kokojyväpaahtoleipäviipale
  Tee/Kahvi, tuoremehu/vettä

 

Tai mitä kaapista sattuu siihen hätään löytymään maalaisjärjen nimissä…

Hyvää huomenta siis kaikille!

-Heidi-

Scroll to Top