Millainen on minulle sopiva kuntosali?

Oletko miettinyt uuden harrastuksen aloittamista? Tai ehkä olet etsimässä vaihtoehtoa nykyiselle kuntosalillesi?

Jokaisella liikkujalla on omat, yksilölliset lähtökohtansa, ja näin ollen otsikon kysymykseen on vaikea antaa yksiselitteisen oikeaa vastausta. 40 vuoden kokemuksella rohkenemme sanoa, että tunnemme kuntosalimarkkinan, ja loimme siksi käyttöösi tiiviin kuntosalityyppivertailun, jonka avulla voit itse arvioida, minkälainen paikka sopii tarpeisiisi.

Erottelimme kuntokeskustoimijat hinnoittelun perusteella kolmeen eri kategoriaan: premium-, keskihintaiset- ja budjettisalit.

Premium-kuntosalit

Premium-kategorian yksilöllisiä ja laadukkaita kuntosaleja on itse asiassa vaikea kutsua vain kuntosaleiksi, sillä kuntosali on usein vain yksi asiakkaille tarjottavista monipuolisista palveluista kuntoilun sekä kehon ja mielen hyvinvoinnin saralla. Tästä syystä kategorian keskuksia kutsutaankin monesti liikunta- ja hyvinvointikeskuksiksi, hyvinvointikeskuksiksi tai kuntokeskuksiksi.

Kuntosalivertailua tehdessä kanta-asiakkuuden/jäsenyyden hintojen vertailu saattaa tuottaa haasteita premium-salien kohdalla. Premium-salit eivät suinkaan välttämättä ole markkinoiden hintavin kategoria, mutta hintaa alentaakseen osa premium-saleista on silti siirtynyt irtokarkkityyliseen hinnoitteluun, jossa asiakkaalle annetaan mahdollisuus karsia asiakkuudestaan tiettyjä palveluja.

Tämänkaltainen ratkaisu sopii hyvin henkilöille, jotka haluavat vain hyvän kuntosalin. Mikäli kuitenkin näät monipuoliset palvelut tai esimerkiksi useamman ketjun keskuksen palvelujen hyödyntämisen mahdollisuutena, hinta voi tällaisella hinnottelulla helposti nousta yllättävän korkeaksi. Palveluiden kattavuudesta riippuen kategorian salien hinnat liikkuvat 50-100€/kk välillä.

Hintoja vertaillessa kannattaa myös kiinnittää huomiota hinnan määräytymisperusteisiin; useimmilla toimijoilla hinta on kuukausiperusteinen, mutta jotkut ilmoittavat hinnan per neljä viikkoa, jolloin esim. 12kk ajalle mahtuukin 13 laskutusjaksoa, tehden todellisesta kuukausihinnasta korkeamman.

Premium-salit sopivat mainiosti liikuntaa ja harjoittelua aloittelevalle tai laadukkaampaa kuntosalia ja palveluja arvostavalle. Ryhmäliikuntatunnit ja workshopit auttavat mm. rakentamaan perusosaamista painoharjoittelun omatoimiselle jatkamiselle. Ilman perusteiden osaamista kuntosaliharjoittelu saattaa helposti jäädä vähemmälle tai loppua jopa kokonaan sen tuntuessa ylitsepääsemättömän vaikealta.

Mikä tekee kuntosalista premiumin?

Astuessasi sisään kuntosalille voit olettaa sinua tervehtivän asiakaspalvelijan, joka auttaa sinua mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä, sekä pitää treenitsempin katossa. Kahvi ja aamupala kuuluu usein kanta-asiakkuuden/jäsenyyden hintaan ja voit nauttia niistä aulan miellyttävillä sohvilla. Ja saattaapa aulasta löytyä, ainakin laadukkaimmissa kuntokeskuksissa, myös esim. hierontatuoleja tai selänhoitotuoleja.

Hyvinvoinnin palveluista kanta-asiakkuuteen/jäsenyyteen tulee kuulua vähintään asianmukaiset ja siistit sauna- ja suihkutilat. Joissain tapauksissa käytettävissäsi on myös uima-allas tai jopa poreallas. Lähes jokainen laadukkaampi kuntosaliketju tarjoaa lisäpalveluna myös hierontapalveluja asiakkailleen.

Premium-saleissa kuntosaliin on panostettu; salit ovat lähtökohtaisesti avaria ja kotoisia. Voit olettaa saavasi kuntosalin puolella käyttöösi lähes jokaisen markkinoilla olevan kuntosalilaitteen. Näihin luettavia laitteita ovat esim. porraskone, hack-kyykkylaite tai lantionnostolaite. Kuulostaa vieraalta? Ei hätää. Premium-salilla maksat laadukkaasta palvelusta, joten voit aina rohkeasti kysyä henkilökunnalta apua. Mikäli henkilökuntaa ei ole saatavilla, asiallinen vierustoveri ja kanssatreenaaja auttaa varmasti mielellään.

Monelle kuntoilijalle ryhmäliikunta on välttämättömyys. Premium-salilta löytyvät ammattitaitoiset ryhmäliikuntaohjaajat, jotka vetävät mukavalle ja samanhenkiselle porukalle aina energisen ja tsemppaavan treenin. Mikäli et ole aiemmin käynyt ryhmäliikunnassa, ota reilusti paikka läheltä ovea tai takarivistä; voit halutessasi lähteä kesken tunnin pois, mikäli koet, ettei se sovi sinulle. Paremmilta saleilta voit myös löytää personal trainerien tai fysioterapeuttien ohjaamia workshoppeja, joissa voit pienessä ryhmässä esimerkiksi opetella treenaamaan kuntosalin puolella tai parantaa ryhtiäsi - luonnollisesti ilman lisäveloitusta.

Mikäli olet vasta aloittelemassa kuntoilua tai olet jo harjoitellut vähän pidempään, mutta haet vielä parempaa tekniikkaa, löytyy premium-saleilta myös tarpeisiisi sopivat personal training -palvelut. Hinnoittelussa ei ole kovin suuria eroja eri toimijoiden välillä, ja mahdollisesti suurin ero niiden välillä löytyykin valmentajista ja heidän yksilöllisistä taidoistaan ja koulutustasostaan - varmistu aina, että valmentajasi on asianmukaisesti koulutettu arvostetun koulutustahon toimesta. Personal trainerit voivat auttaa sinut alkuun niin kuntosalilla kuin myös ruokavalion suhteen (iso osa painonpudotuksesta ja muunkin harjoittelun tuloksista tehdään keittiössä). Varaudu kuitenkin realistisin tavoittein; esimerkiksi painoa pudottaessasi kaksi kuukautta on aikaväli jolloin alat näkemään selviä ja pysyviä tuloksia - pitkäjänteisyys ja sinnikkyys palkitaan!

Välillä sattuu äkillisiä tapaturmia tai olosuhteiden muutoksia, ja jokin menee kehossa rikki. Laadukkaat kuntosaliketjut ovat varautuneet palvelemaan asiakkaitaan myös fysioterapian avulla. Fysioterapiassa voidaan kuntouttaa esim. jo ilmaantuneita ja diagnosoituja polvikipuja, niska- ja hartiaseudun vaivoja sekä muita vammoja, tai mikä parasta, ennaltaehkäistä niitä jo ennen kuin tarvetta lääkärin apuun edes ilmenee. Fysioterapia on myös hyvä keino opetella liikkumaan varovaisesti, joka tekee siitä erinomaisen palvelun myös mm. liikuntarajoitteisille sekä senioreille!

Premium-saleilla on huomioitu myös perheen pienimmät. Useimmilta kategorian toimijoilta löytyvät myös lastenhoitopalvelut - lisähinnalla tai ilman. Käy reippaasti tutustumassa palveluun ja lastenhoitotilaan lapsesi kanssa ja varmista, että koet(te) sen turvalliseksi ja miellyttäväksi leikkipaikaksi oman treenisi ajaksi. Mieti, paljonko lastenvahdin palkkaaminen oman treenihetkesi ajaksi esimerkiksi pari kertaa viikossa kustantaisi?

Muihin tarjottaviin premium-salilla tarjottaviin palveluihin voivat kuulua esim. kiropraktiikka, hieronta, osteopatia, naprapatia tai solarium.

< Kuulostaa hyvältä! >

Mikäli päädyt kuntosalivertailussa tutustumaan premium-saliin, kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

 1. Laitetarjonta
 2. Ryhmäliikuntatarjonta
 3. Kanta-asiakkuuteen kuuluvat palvelut
 4. Kanta-asiakassopimuksen ehdot (mm. hinnoittelu, sopimusaika, taukomahdollisuudet)
 5. Kuntokeskuksen tilat: siisteys, laitteiden kunto, pukeutumis- ja peseytymistilat

Yleisimpiä premium-saleja: Fressi, Elixia, GoGo, Forever

Keskihintaiset kuntosalit

Keskihintaiset kuntosalit ovat monesti paikallisia, yrittäjävetoisia kuntosaleja tai valikoidumpiin asiakasryhmiin keskittyviä kuntosaliketjuja. Tällaiset toimijat ovat hyvin yleisiä ympäri Suomen. Paikalliset kuntosalit saattavat olla hyvinkin huokeita, hintatasoltaan jopa budjettisaleihin verrattavia, kun taas erikoistuneet kuntosalit lähentelevät premium-kategorian toimijoiden hinnoittelua.

Kategorian hinnoittelu on hyvin laajaa, n. 39 eurosta 59 euroon per kuukausi. Hinta riippuu hyvin paljon kanta-asiakkuuden/jäsenyyden/asiakkuuden sisällöstä ja sopimuksen määräajasta. Aukioloajat vaihtelevat, eivätkä salit välttämättä ole käytettävissä yhtä hyvin kuin kilpailevien kategorioiden kuntosalit, joskin poikkeuksiakin löytyy; jotkut keskihintaisetkin toimijat ovat kulkukortilla avoinna jopa 24h.

Paikalliset, yrittäjävetoiset kuntosalit sijaitsevat monesti kaupunkien ja kuntien keskustoissa, ja niihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa. Paikallisilla saleilla on usein oma tunnelmansa ja tiivis yhteisönsä.

Hintahaitarin alapäästä voit odottaa löytäväsi keskikokoisen, hieman vanhemmilla kuntosalilaitteilla varustetun kuntosalin, kun taas yläpää saattaa yllättää laadukkuudellaan. Kuntosalin palveluihin saattaa kuulua lisähinnasta ryhmäliikuntaa, hierontaa ja personal training palveluita. Erikoisempiin, valikoituihin asiakaryhmiin keskittyviin toimijoihin kuuluvat esim. naisten omat salit, erilaisiin trendisuuntauksiin keskittyneet salit, painonnostosalit sekä yksinomaan laadukasta kuntosalipalvelua tarjoavat salit. Erikoissaleilla saattaa ajoittain olla haastavaa löytää vapaaharjoitteluaikoja salin tiiviin ohjelman takia; tästä syystä suosittelemme aina käymään paikan päällä katsomassa mitä kuntosalilla tapahtuu. Paikan päällä tutustuminen on viisasta myös sijainnin sopivuuden tarkastamismielessä; harrastuspaikan sijainti on usein tärkeä tekijä harrastuksen mielekkyyden ja jatkuvuuden kannalta, ja näin ollen myös kuntosalivertailussa yksi ehdottoman tärkeä kriteeri.

< Kuulostaa hyvältä! >

Mikäli päädyt kuntosalivertailussa tutustumaan keskihintaiseen saliin, kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

 1. Vapaaharjoitteluajat
 2. Aukioloajat
 3. Kanta-asiakkuuteen kuuluvat palvelut
 4. Kanta-asiakassopimuksen ehdot (mm. hinnoittelu, sopimusehdot, taukomahdollisuudet)
 5. Kuntokeskuksen tilat: siisteys, laitteiden kunto, pukeutumis- ja peseytymistilat

Esimerkkejä keskihintaisista kuntosaleista: Fressi24 -kuntosalit, LadyLine, CrossFit -salit, pienryhmäharjoittelusalit

Budjettisalit

Halvimman hintaluokan salit, eli budjettisalit ovat kohtalaisen uusi ja kasvava ilmiö Suomen markkinoilla. Toimijoiden tavoitteena on tarjota eri tasoisia kuntosalipalveluja mahdollisimman pienillä kustannuksilla.

Budjettisaleilla hinnoittelu liikkuu 20-40€ välillä, riippuen tarjotun palvelun tasosta. Edullisempi hinta houkuttelee luonnollisesti ihmismassoja; käytännössä mitä edullisempi hinta, sitä ruuhkaisemman voit olettaa salin olevan. Budjettisalit saattavat olla ajoittain hyvinkin kansoitettuja, ja tiettyihin suorituspaikkoihin tai laitteisiin saattaa joutua odottamaan vuoroaan. Isot volyymit saattavat tuottaa haasteita myös mm. laitteiden huollolle tai siisteyden ylläpidolle.

Sijainti voi olla edullisemman kuntosalin hyvä tai huono puoli. Tällaisia toimijoita löytyy nykyisellään paljon, eli saatat löytää sellaisen reittiesi varrelle osuvasta paikasta, mutta itse toimitilojen laatu saattaa vaihdella paljonkin. Budjettisaleja perustetaan mitä moninaisemman historian omaaviin kiinteistöihin, jotka tuovat tilojen toimivuuteen omat vivahteensa esim. ilmastoinnin tai ikkunapinta-alan suhteen; vanhan kivijalkaliikkeen isot näyteikkunat tuovat mukavasti valoa, mutta mahdollistavat samalla suoraan kadulta kuntosalille näkemisen - punnitse asiaa omien mieltymystesi mukaisesti.

Liiketoimintaa budjettisaleilla tehdään mm. karsimalla kustannuksia muun muassa palvelusta, tiloista, laitteista tai hinnoittelemalla lisäpalvelut arvokkaiksi. Asiakkuutta hallitaan usein verkossa tai keskitetyn asiakapalvelun kautta, eikä henkilökuntaa välttämättä ole saatavilla. Pesu- ja pukutilat saattavat myös olla hyvin niukat, tai niitä ei ole ollenkaan. Monessa budjettisalissa laitteet on hankittu käytettyinä, hyvin tai huonosti huollettuina.

Budjettisali sopii erinomaisesti mm. taitavalle treenaajalle, jolle omatoiminen harjoittelu on tuttua ja joka ei välttämättä anna suurta arvoa harjoitteluympäristölleen. Eräänlaisen salietiketin tunteminen laitteiden varaamisesta, käyttämisestä ja yleisistä käytöstavoista on eduksi.

Ryhmäliikuntaa saattaa olla tarjolla, mutta usein lähinnä virtuaalitunteina (=ohjaus on videonauhoite). Virtuaalitunnin etu on aikatauluttamisen helppous, sillä tunnin saattaa monesti voida aloittaa oman tarpeen mukaan. Kääntöpuolena on tietysti aidon ohjauksen ja tsemppaavan ryhmähengen puute.

< Kuulostaa hyvältä! >

Mikäli päädyt kuntosalivertailussa tutustumaan budjettisaliin, kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

 1. Aukioloajat
 2. Ruuhka-ajat suhteessa omaan aikatauluusi
 3. Säilytyskaappien- ja tilojen yleinen turvallisuus
 4. Valmennuspalveluiden saatavuus niitä tarvittaessa
 5. Kuntosalin tilat: siisteys, laitteiden kunto, pukeutumis- ja peseytymistilat

Yleisimpiä budjettisaleja: Elixia Base, Fitness24Seven, Liikku, GoGo Express

Kokeile Fressiä kaksi viikkoa veloituksetta!

Tutustu rauhassa palveluihimme ja koe Fressin laatu

 • Meistä

 • Rekrytointi

 • Blogi

 • Akatemia

 • Viihtyvyys ja hygienia

 • Turvallisuus

 • Yrityksille

 • Medialle

Scroll to Top