Haluatko hoikistua – Ota mallia japanilaisesta ruokavaliosta 

Käväisin lomareissulla Tokiossa ja maa oli aivan ihastuttava kaikin puolin. Reissun ajan minulla oli paikallinen nainen opastamassa japanin saloihin ja pääsin häntä myös haastattelemaan japanilaisesta ruokakulttuurista. Koko reissun aikana näin maksimissaan 5 ylipainoista ihmistä eli jotakin japanilaiset tekevät toisin kuin me eurooppalaiset. Joka nurkassa ei myöskään ollut tarjolla Burger kingejä ja pitsataivaita. Tässä lyhyesti listattuna avaimet hoikkaan vartaloon. 

 1. Ruokarytmi on säännöllinen ja sisältää yleensä 3-5 ateriaa päivässä. Aamupala, lounas, välipala ja päivällinen on perusrytmi. 
 2. Hotelliaamiaisella kiinnitin huomiota paikallisten annoksiin ja jokaisen lautasella oli todella iso keko erilaisia kasviksia. Suuri kasvisten määrä on ratkaisevassa asemassa. Kun vatsan täyttää kasviksilla, niin sitä muuta ruokaa ei mahdu niin paljon mahaan. Pidättäydyin kuitenkin itse eurooppalaisessa aamupalassa, japanilaiset kun aloittivat päivänsä mm riisillä ja kanalla sekä kasviksilla. 
 3. Japanissa ei voi välttyä pähkinöiltä, niitä on saatavilla ihan joka paikasta. Pähkinät ovat tietysti oikein oiva hyvien rasvojen, proteiinin ja kuitujen lähde. Niitä ei ole kuitenkaan hyvä syödä isoa pussia kerrallaan vaan sopiva määrä on 1-2 ruokalusikallista kerrallaan 
 4. Koska japanilaiset syövät tikuilla, niin ateriointi tapahtuu hitaammin kuin haarukalla kahmimalla. Suosittelen kokeilemaan tikuilla syömistä, jos satut tykkäämään itämaisesta ruuasta. 
 5. Japani on oikea miniatyyri-maa ja myös lautaset ovat kauniita ja kooltaan soman pieniä. Pientä lautasta käyttämällä annoskoko pysyy maltillisena. Japanissa on tapana myös se, että ravintolassa tilataan useita annoksia kerralla ja kaikki annokset jaetaan koko pöytäseurueen kesken.  
 6. Vanha japanilainen tapa kehottaa ihmisiä ottamaan aterian päälle 100 askelta. Tätäkin tuli kokeiltua, mutta energiankulutuksen kannalta ratkaisevaa on arkiliikunnan määrä. Japanilaiset eivät autoile joka paikkaan vaan Tokion seudulla kaikki liikkuvat junalla. Julkisilla liikkuessa askeleita kertyy huomattavasti enemmän kuin autolla liikkuessa eli sitäkin suosittelen vahvasti. 

Eli lyhyesti kerrattuna, syö säännöllisesti, syö paljon kasviksia ja kuluta energiaa liikkumalla. Kasvisten syöminen on nyt kesällä oikein helppoa, kun kotimaiset kasvikset ja marjat ovat parhaimmillaan. Ravintosuositusten mukaan kasviksia, hedelmiä, marjoja ja juureksia tulisi nauttia minimissään 500 grammaa päivässä. Painonpudottajan tai rasvan poltosta haaveileman suositus on jopa 800 grammaa. Kevyempää kesää toivottaen! 

Noora 

 

1 ajatus aiheesta “Haluatko hoikistua – Ota mallia japanilaisesta ruokavaliosta ”

 1. Avatar
  Pirkko Rissanen

  Aivan hyviä neuvoja!!!
  Olen 73 v ja 166 cm 90 kg ei miulla ole varaa omaan personaltraineriin.
  Onneksi uimahalli avataan viikon päästä ja pääsen vesijuoksua harrastamaan lisäksi minulla on mahdollisuus päästä kuntosalille (nämä ovat ilmaisia Vantaalla.. 70+ ikäisille. Kävelyä harrastan 3-4 kertaa viikossa.
  Kesäisin terveisin
  Pirkko Rissanen

Kommentointi on suljettu.

Scroll to Top