Aloita päiväsi oikein: vinkit aamun ensimmäisiin 5 minuuttiin

Oletko kuullut sanonnan ”nousta väärällä jalalla sängystä”? Sanonta tarkoittaa aamusta alkanutta huonoa tuulta, joka jatkuu koko päivän leimaten sen huonoksi. Mitä jos voisit välttää huonot päivät päättämällä jokaisena päivänä sen olevan hyvä? Tällöin sinusta johtumattomat huonot sattumat, jotka aiemmin vaikuttivat koko loppupäivääsi, eivät enää hetkauttaisi sinua niin pahasti. Miksi antaisit pienen vastoinkäymisen pilata hyvin alkaneen päiväsi? Aloita päiväsi oikein!

Jos olet valmis valitsemaan, että jokainen päiväsi on hyvä päivä, tässä vinkit aamun ensimmäisiin 5 minuuttiin:

Heti kun heräät: Venyttele hymyillen

Venyttely herättää kehosi aamuun pitkän paikallaan olon jälkeen. Ojenna vielä sängyssä ollessasi kädet pitkälle pään yli ja kurkota itsesi mahdollisimman pitkäksi. Hengitä syvään ja ota leveä hymy kasvoillesi. Itsekseen hymyily voi tuntua alkuun hölmöltä, mutta keho alkaa erittää hyvänolon hormoneja hymyilyn tai naurun aikana, ja alat välittömästi tuntea olosi hyväksi. Voit nousta istumaan sängyn reunalle ja ennen liikkeelle lähtemistä miettiä, mistä asioista olet kiitollinen tässä päivässä. Hengitä syvään, hymyile ja kiitä jo etukäteen hyvistä asioista tässä päivässä. Jokaisessa päivässä on aihetta kiitollisuuteen ja mitä enemmän niihin tietoisesti kiinnittää huomiota, sitä enemmän kiitollisuuden aiheita alkaa huomata elämässään.

Kun nouset ylös: herätä itsesi kylpyhuoneessa

Jos vielä tässä kohtaa silmissäsi on unihiekkaa, lähtee se viimeistään, kun peset kasvosi kylmällä vedellä. Jos käyt aamulla suihkussa, lopeta suihkuhetki kylmään veteen. Kylmä vesi vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja jättää raikkaan tunteen. Pese myös hampaat tässä kohtaa ja fressi päivä voi alkaa!

Päivän tärkein ateria: aamupala

Aamupalaa ei suotta sanota päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Koko yön kestäneen paaston jälkeen keho kaipaa energiaa käynnistyäkseen päivään. Aamupalahetkeen kannattaa panostaa, sillä sen avulla sinun on mahdollista saada hyvä energinen olo heti aamun ensimmäisistä hetkistä. Aamupalan kannattaa sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, proteiininlähteen, joka pitää nälän loitolla pitkään sekä jotain raikasta ja ravintorikasta kuten marjoja tai hedelmiä.

Yksi erinomainen aamupalavaihtoehto on tuorepuuro, jonka voit tehdä jo edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin ja näin säästää aamulla aikaa ruuanlaitolta. Tuorepuuroresepteissä vain mielikuvitus on rajana. Kun teet edellisenä iltana itsellesi tuorepuuron jääkaappiin, takaat sen, että seuraava päivä voi alkaa raikkaalla ja terveellisellä ravinnolla mahdollisesta kiireestä huolimatta. Löydät lisää aamiaisreseptejä, joilla päivä alkaa räjähtävän hyvin täältä.

Myös kahvinkeittimen voi ladata edellisiltana jo valmiiksi aamua helpottamaan. Yritä saada arkiaamuihinkin hitauden ja rauhan tuntua. Laita herätyskello soimaan sen verran aikaisin, että sinulla ei ole kiire aamulla.

Aamupalan yhteydessä kannattaa lukea tai kuunnella jotain itseään inspiroivaa – oli se sitten kirja, blogi tai musiikki. Positiivisia ja inspiroivia asioita ajattelemalla virität itsesi oikeaan mielentilaan ja olet valmiina päivään.

Aamun ensimmäisillä viidellä minuutilla voi olla valtava vaikutus koko päivään. Kokeile heti seuraavana aamuna vinkkejä ja huomaa mikä ero on aamun aloittamisella positiivisella tunnelmalla. Aloita päiväsi oikein ja päätä jokaisena päivänä sen olevan hyvä päivä.

 

Teksti: Anniina Filppula, Fressi Fysioterapeutti

Scroll to Top