Neljä vinkkiä lämmittelyyn

Yleinen virhe on, että lämmittely unohdetaan täysin ja lähdetään suoraan harjoituksen pariin. Miksi lämmittely on sitten niin tärkeää?

1. Motivaatio kasvaa, kun osaat vastata kysymykseen miksi.

Lämmittelyn aikana keho ja mieli valmistautuu harjoitukseen. Jo kevytkin lämmittely vähentää loukkaantumisriksiä ja tekee näin ollen harjoittelusta turvallisempaa. Lämmittelyn ansiosta saat siis enemmän irti treeneistä ja vältät todennäiköisemmin loukkaantumisia. Lämmittely myös omalta osaltaan parantaa harjoituksesta palautumista.

2. Aerobinen harjoittelu

Aerobisessa harjoittelussa, eli juoksumatolla, cross trainerilla tai soutulaiteella, pystyt hyvin kokonaisvaltaisesti lämmittelemään kehoa. Suurimmalta osalta Fresseiltä löytyy myös Assaulta Bike, joka on uudenlainen kuntopöyrä ja sopii mainiosti niin lämmittelyyn kuin HIIT treeninkin.

Kevyen aerobisen harjoittelun aikana verenkierto tehostuu erityisesti kehon ääreisosissa ja lihaksistossa, avaten uusia hiusverisuonia käyttöön. Lisääntynen verenkierron ansoista lihakset saavat enemmän happea ja energiaa, jota ne tarvitsevat harjoittelun aikana. Kyse ei siis ole vain kehon lämpötilan noususta, vaikka lämmittelystä puhutaankin.

3. Liikelämmittelyt

Tee harjoituksen ensimmäisissä liikkeissä lämmittelysarjoja. Eli tee kyseistä liikettä huomattavasti pienimmillä painoilla, joilla normaalisti treenaat. Näin pystyt varmistamaan oikean liikeradan sekä tuntuman oikeissa lihaksissa. Lämmittelysarjan jälkeen nosta vähitellen painoja, niin löydät sopivat painot omaan treeniin. Oikean liikeradan löytäminen vähentää riskiä loukkaantumisiin ja esimerkiksi lihasten puolieroihin.

4. Tee lämmittelystä hauskaa

Mikäli yllä mainittu aerobinen harjoittelu tai perinteiset venyttelyt ja lämmittelysarjat tuntuvat pakkopullalta, keksi jotakin muuta. Voit lämmitellä huomaamattasi, esimerkiksi kävelemällä tai pyöräilemällä salille. Mikäli tulet kauempaa, jää bussista muutama pysäkki aikaisemmin tai jätä auto kauemmalle parkkipaikalla. Näin lämmittely on tehty, kun pääset kuntosalille.

Mikä tahansa kehon kokonaisvaltainen liikuttaminen voi toimia lämmittelynä. Testaa siis salin uutta paino hulavannetta tai työnnä kelkkaa harjoituksen alussa. Tärkeintä on, että löydät itsellesi mieluisan ja turvallisen tavan liikkua.

 

Teksti: Liikuntaneuvoja ja Personal Trainer, Kukka Halme 

Scroll to Top