2 syytä jonka vuoksi tarvitset fysioterapiaa – vaikka luulit ettet tarvitse

”Äh, fysioterapia on tylsää eikä sinne tarvitse mennä vasta kun lääkäri on määrännyt. Eikä sieltä saa muuta kuin nipun paperia kotiin. Taidan jättää väliin.”

Tämä on ajatus mihin olen fysioterapeuttina törmännyt useita kertoja. Olen jopa itsekin sortunut joskus ajatukseen, että enhän minä nyt fysioterapiaa tarvitse, ei satu mihinkään (muuta kuin vähän välillä kolottaa) ja kyllähän minä itse osaan. Tuli kuitenkin päivä, jolloin omat rahkeet eivät enää riittäneet ja palkkasin itselleni fysioterapeutin. Se oli yksi parhaita päätöksiäni. Opin omasta kehostani enemmän kuin koskaan.

 

2 syytä miksi jokainen tarvitsee fysioterapiaa:

 

 1. Kehosi on tarkoitettu liikkumaan OIKEIN. Vuosien opiskeluiden ja ohjaamisen jälkeen luulin, että hallitsen kehoani erinomaisesti ja teen esimerkiksi kuntosaliliikkeissä kaiken oikein. No päällepäin kyllä, mutta huomasin, kuinka vähän hallitsen syviä lihaksiani ja kuinka heikossa kunnossa ne ovat.

  Harva ajattelee, että syvillä lihaksilla olisi mitään tekemistä kuntosaliliikkeiden kanssa, niitähän tarvitaan vain joogassa. Näin asia ei kuitenkaan ole. Jotta oikeasti saat liikkeistä kaiken irti, kehityt ja kuormitat kehoasi oikein, opettele tuntemaan kehosi fysioterapeutin ohjauksessa. Pitkään väärin kuormitettu keho alkaa oireilla, joten ennaltaehkäise asia. Lisäksi jos haluat kuormittaa esimerkiksi kyykyssä pakaraa ja kaikki treenit menevät aina reisille niin tähänkin ongelmaan löytyy vastaus hyvän fysioterapeutin luota.

  Suosittelen varsinkin aloitteleville liikkujille fysioterapeutin kanssa muutamaa ohjauskertaa, jotta harjoittelu alkaisi teknisesti oikealla tavalla ja syvien lihasten aktivoinnin harjoittelu alkaisi heti. Näin ollen tuloksiakin syntyy nopeammin ja varmemmin.

 2.  

 3. Kehosi tarvitsee liikkuvuutta kehittyäkseen. Minä ajattelin, että olen vielä nuori eihän minun tarvitse tehdä liikkuvuusharjoittelua, minähän olen ihan liikkuva. Olen harjoitellut kovaa nuoresta tytöstä saakka painoharjoittelun parissa ja viimeiset 7 vuotta crossfitin parissa. Liikkuvuusharjoittelua ei ole juuri kuulunut viikoittaiseen ohjelmaani, siitä on ollut helppo tinkiä.  Laput silmilläni olen ajatellut, ettei liikkuvuusharjoittelu ole niin tärkeää, kunnes fysioterapeuttini näytti minulle muutamalla helpolla liikkeellä todellisen liikkuvuuteni tilan. Se oli melkoinen järkytys. En yltänyt läheskään ikätasoiseeni liikkuvuuteen.

  Lähdimme fysioterapeuttini kanssa aktiivisesti korjaamaan tilannetta ja hikihän siinä tuli. Luulin, että eihän kuminauhan kanssa mitään hikeä saa pintaan. Jälleen harhaluulo. Liikkuvuusharjoitteet olivat minulle eräitä kovimpia harjoituksia mitä olin koskaan tehnyt, varsinkin kun ne ohjasi ammattilainen. Ja se hyöty. Esimerkiksi voimantuottoni perusliikkeissä kuten kyykyssä, maastavedossa ja rinnallevedossa paranivat huomattavasti. Lisäksi monet kuntosaliliikkeistä alkoivat tuntumaan enemmän oikeissa paikoissa.

  Joten sinä aktiiviliikkuja, vaikka koet, että liikkuvuutesi on hyvä mene tapaamaan fysioterapeuttia ja katso onko asia todellisuudessa niin. Voin luvata, että liikkuvuuden parannuttua tuloksetkin paranevat.

Scroll to Top