Miten kofeiini vaikuttaa treenaamiseen?

Kahvi on monille aamuinen tapa herättää keho ja mieli päivän askareisiin. Osalle meistä se on aamukiireen keskellä rauhoittumisen rituaali, pieni hetki oma aikaa. Jollekin riittää yksi kuppi aamulla ja toinen juo useamman päivän aikana - tapoja on monia. Mutta miten kofeiini vaikuttaa treenaamiseen?

Kahvin ja muiden energiajuomien nauttiminen liittyy oleellisesti kofeiinin vaikutukseen kehossa. Kofeiinin vaikutus treenaamisessa perustuu rasva-aineenvaihdunnan kiihtymiseen sekä keskushermoston piristämiseen.

Maksimaalisen hyödyn saa aikaan noin 180 mg kofeiinia eli kaksi kahvikupillista tai yksi energiajuoma. Juoma tulisi nauttia 40-60 minuuttia ennen harjoitusta, jotta sen tuomat hyödyt jatkuvat koko treenin ajan. Kahvista on siis tutkitusti hyötyä treenin laadun parantamiseksi.

Miten kofeiini vaikuttaa treenaamiseen?

Kahvin juomisesta treenin aikana on hyötyä muun muassa verenkierron paranemisessa ja lihassäryn vähenemisessä. Verenkierron paraneminen nopeuttaa lihasten hapensaantia, jota lihakset tarvitsevat treenin aikana. Tutkitusti kahvi toimii verenkierron nopeuttajana parhaiten niille, jotka eivät normaalisti juo kahvia. Tutkimus osoittaa kokeellisesti sen, että kahvia juoneen treenaajan veri kiertää 30 % nopeammin kuin toisen treenaajan, joka ei ole nauttinut kofeiinia. Kahvin teho verenkierron nopeuttajana voi kestää koko treenin ajan.

Kahvin vähentäessä lihassärkyä saa sen vaikutus treenaamaan kovempaa. Tämä perustuu kahvin hillitsevään vaikutukseen lihaksisissa, joka saa aikaan sen, ettei lihaskipu tunnu treenin aikana niin voimakkaana.

Kofeiinin suurin hyöty liittyy sen keskushermostoa kiihdyttävään vaikutukseen, joka saa treenaajan energisemmäksi sekä valpaammaksi. Kofeiinin adrenaliinin tuotanto nostattaa sykettä. Kofeiinilla on myös kehossa stimuloiva vaikutus, joka vaikutus parantaa lihasten ja hermoston yhteistoimintaa, tarkoittaen sitä että kofeiinin ansioista saadaan samanaikaisesti supistumaan suurempi lihassolumäärä kuin ilman kofeiinia.

Vinkki: Mikäli olet tottunut nauttimaan kylmiä juomia ennen treeniä tai sen yhteydessä, voit kokeilla jääkahvia kuuman kahvin sijaan! Viilennä pieni määrä kahvia jääpaloilla ja kaada haluamasi kylmä maitojuoma lasin täytteeksi. Voit myös kaataa kahvia jääpalamuottiin. Lisää pakastetut kahvikuutiot lasiin tai termostaattipulloon ja täytä mieluisalla määrällä maitojuomaa.

Oletko sinä kokeillut juoda kahvia ennen treeniä? Lue lisää kahvin terveyshyödyistä ja vaikutuksesta treeniin täältä.

 

Teksti: Venla Salminen

 

Lähteet:

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201806122201007905

https://www.terve.fi/artikkelit/millainen-maara-kofeiinia-on-haitallista-tai-jopa-myrkyllista

http://www.newtonfinland.fi/blogi/kahvi-ei-aiheuta-nestehukkaa-vaan-parantaa-suorituskykya

Scroll to Top