Lenkkeilykausi alkaa – maltti on valttia

Poltteleeko maa jo jalkojesi alla? Ja uutta hohtavat tuliterät juoksukengät huutavat eteisessä kilometrejä?

Kevät on juoksuharrastuksen kulta-aikaa, ja varsinkin sen aloittamisen. Moni vaan tekee siinä niitä perinteisiä aloittelijoiden virheitä että haukkaa kertaheitolla liian suuren palasen ja pahimmassa tapauksessa harrastus jää siihen.

Maltti

Takana on pitkä synkkä talvi ja monilla juokseminen on ollut tauolla koko sen ajan. Keväthankien vaihtuessa paljaaseen asfalttiin ja hiekkateihin, juoksukärpänen puraisee taas hyvin montaa meistä.
Muutamia seikkoja on kuitenkin huomioitava ennen kuin kannattaa heittää sitä tunnin juoksulenkkiä heti alkusoitoksi.

1. Juoksuvarusteet kannattaa päivittää, erityisesti ne juoksukengät.
Parin kymmenen vuoden takaisia kasarikarhuja ei kannata enää vetää jalkaan vaan suunnata hyvinvarustettuun urheiluliikkeeseen ostamaan uudet. Juoksukenkien tuki ja vaimennus häviävät kilometrien myötä, ja vaikka niitä kilometrejä ei olisikaan alla kovin paljon, niin vuodet haurastuttavat materiaalia näissäkin kengissä. Pyydä siis ammattitaitoista myyjää löytämään jalallesi ja askelluksellesi sopiva juoksukenkä, sillä vääränlainen tuki voi koitua isoksi ongelmaksi myöhemmin.

2. Jos olet ostanut uudet juoksukengät, huomioi että niiden ”sisäänajo” kestää hetken. Lyhyillä juoksulenkeillä saat parhaiten muokattua kenkää omaan jalkaan sopivaksi välttäen ikävät hiertymät, rakkulat tai vaikka ihan vain peruskolotukset, joita hyvin usein tuppaa tulemaan uusien kenkien kanssa. En siis suosittele heti maratonia uusilla varusteilla!

3. Vaikka kuinka pystyisi juosta sen tunnin tai ehkä ylikin, niin kannattaa muistaa että jos edellisestä juoksukerrasta on yli puolivuotta, niin keho tarvitsee hetken aikaa totutella rasitukseen taas uudelleen. Juoksun ja reippaan kävelyn yhdistäminen soveltuu hyvin aloitukseen.

Niin nivelet, jänteet, luut kuin lihaksetkin tarvitsevat pehmeän aloituksen, sillä jokainen juoksuaskel moninkertaistaa oman kehon painon tömähtäessään maahan. Onko siis ihme että myös muut kuin lihakset kipeytyvät helposti juoksiharrastuksen alkutaipaleella.

4. Välttääkseen rasitusvammoja heti alussa suosittelisin aloittamaan hyvinkin helpolla harjoituksella kuten esimerkiksi 2 minuuttia kävelyä, 1 minuutti juoksua. Alussa onkin tärkeää, varsinkin vähän tai ei lainkaan juosseelle, että kävelyä on enemmän kuin juoksua. Pikkuhiljaa juoksuun käytettävää aikaa luonnollisestikin alkaa pidentämään kun kunto kohoaa.

5. Jos olet niitä jotka mielellään seuraa kehitystä erilaisin digivempaimin, niin suosittelen sykemittarin hankkimista. Varsinkin jos oma keho ja kunto ei ole kovin tuttu, niin sykettä seuraten pääset hyvin alkuun välttäen liian hurjan syketason heti alkuun.
Monella aloittelijalla ei ole mitään tietoa millä syketasolla pitäisi juosta ja helposti sykkeet nousevatkin liian korkealle. Hengityksen ollessa jo hankalaa ja koko kehon piiputtaessa sykekäyrien ylärajoissa, seuraavaa juoksulenkkiä ei ehkä enää halua tehdä. Sykemittarin avulla opit itsellesi paremman tavan juosta ja juokseminen jopa tuntuu mukavalta.

Näillä pikkuvinkeillä pääset helposti alkuun ja nauttimaan kevätsäistä lenkkeillen.

-Heidi-

Scroll to Top