Tätä on polkujuoksu – kokeile ja ihastu!

Siis poljetaan ja juostaan? Ei vaan juostaan poluilla!

Nykyään harvemmin tarvitsee selittää, mitä polkujuoksu tarkoittaa, sillä sen suosio on kasvanut hurjasti. Enkä kyllä yhtään ihmettele. Siirryttäessä kadulta tai radalta metsään unohtuu suorittaminen ja mittaaminen. Tärkeämpään rooliin nousevat luonnon ihmettely sekä kivien ja juurakoiden väistelyyn keskittyminen.

Jos tämä trendilaji ei ole vielä tullut sinulle tutuksi, tässä pieni tietoisku. Polkujuoksu eli trail running on alkujaan Yhdysvalloista lähtönsä saanut urheilulaji, joka rantautui meille 2010-luvulla. Kansainvälisen yleisurheiluliiton hyväksyntä tuli 2015. Polkujuoksu muistuttaa maastojuoksua, mutta siihen verrattuna matkat ovat yleensä pidempiä, reitit kulkevat pienemmillä poluilla ja korkeuseroja on enemmän. Polut voivat mennä metsän lisäksi esimerkiksi tuntureilla, vuoristoissa tai pelloilla ja ne voivat olla kunnostamattomia kinttupolkuja tai merkattuja vaellusreittejä. Tapahtumissa matkat vaihtelevat muutamasta kilometristä satoihin kilometreihin.

Matka taittuu poluilla huomattavasti tiellä juoksua hitaammin, mutta aika tuntuu kuluvan siivillä. Keho saa monipuolista haastetta metsän siimeksessä pujotellessa ja kallioille kivutessa. Poluilla askel on yleensä lyhyempi tiejuoksuun verrattuna, mutta vaihtelu on suurta maaston muodoista riippuen. Ylä- ja alamäissä vaaditaan ihan omia tekniikoita lihasvoimaa ja koordinaatiota unohtamatta.

Innostuitko?

Katso lähiympäristöäsi uusin silmin ja kokeile seuraavalla kävely- tai juoksulenkilläsi poiketa vähän matkaa metsän puolelle ja kuulostele, miltä se tuntuu. Aloittaa voi ihan tavallisilla lenkkareilla ja lenkkeilyvarusteilla. Jos innostut enemmän, polkujuoksuun ja suunnistukseen suunnitelluissa lenkkareissa on yleensä parempi pito maastossa juostessa. Muitakin spesiaaleja polkujuoksuun suunniteltuja varusteita löytyy, mutta aluksi tosiaan pärjää ihan normaaleissa lenkkivaatteissa. Vähitellen lajin saloihin perehtyessä oppii, mitä itse tulee tarvitsemaan.

Jos yksin metsään lähtö hirvittää, löytyy erilaisia niin ilmaisia kuin maksullisiakin yhteislenkkejä. Seuraamalla paikallisia juoksuaiheisia sosiaalisen median ryhmiä löytää varmasti samanhenkistä seuraa, sillä polkujuoksu on ennen kaikkea yhteisöllinen laji. Tämän saa huomata etenkin polkujuoksutapahtumissa, joihin kaikentasoiset juoksijat ovat tervetulleita. Samaan tapahtumaan ja samoille matkoille mahtuvat niin kärkijuoksijat kuin vasta aloittaneet.

Omat mieleenpainuvimmat kokemukset ovat niistä hetkistä, kun kesken lenkin olen pysähtynyt upeaan paikkaan, napannut taskusta lisäenergiaa ja kerännyt lisävoimaa upeista maisemista nauttien. Polkulenkeillä pysähtyminen ja luonnon aistiminen ovat enemmän sääntö kuin poikkeus!


Lue seuraavaksi:


Lähteet:

https://www.trailrunning.fi/

http://ultrajuoksu.fi/

Scroll to Top