Viime aikoina olen törmännyt paljon kysymyksiin siitä, kuinka päästä hyvään kuntoon helposti ja nopeasti. Jo sanat helppo ja nopea saavat minut näkemään punaista!

Nykypäivän ihmisiltä puuttuu täysin pitkäjänteisyys. Kaiken on tapahduttava tässä ja nyt, ja mahdollisimman helposti. Mutta kun todellisuudessa elämä ei toimi näin.
Vaikka teknologia ja muu ”härpätinyhteiskunta” on kehittynyt valovuosia eteenpäin alkuajoista ja se pystyy tuottamaan toimintoja ja palveluja sillä sekunnilla, ihmisen elimistö on kuitenkin yhä sama toimintansa suhteen kuin satavuotta sitten.

Toki on kehitetty kosmeettisia leikkaushoitoja kiinteyttämään kehoa ja kiristämään paikkoja, mutta nekään eivät ole pysyviä muutoksia ellei kehon kanssa tehdä yhteistyötä joka päivä, säännöllisesti, ja oteta tavaksi huoltaa itseämme liikunnan avulla, syödä terveellisesti ja monipuolisesti, sekä muistaa levätäkin. Eli mitään pysyvää ei saavuteta helpoin keinoin ja heti huomenna. Asioiden eteen on tehtävä töitä.

Mikä ihmeen kesäkunto?

Kesä tulee joka vuosi monelle liian pian, ja varsinkin sille joukolle, joka haaveilee kesäkunnosta. Moni stressaa kun käsivarret näyttävät pullamössöltä hihattomissa tai kun vanhat kesäshortsit eivät mahdu enää päälle.

Mutta mikä on se kesäkunto?? Sekö, että näyttää hyvältä bikineissä tai ilman paitaa, vaiko se että jaksaa juosta pidempiä lenkkejä kuin talvella tai kiiruhtaa pallon kuin pallon perässä viheriöllä liian pahasti puuskuttamatta.

Nyt jos joku vielä haikailee sen kuuluisan ”kesäkunnon” perään, niin sitä ei kannata lähteä antaumuksella metsästämään, ainakaan tulevalle kesälle. Jos treenejä ei ole vielä tämän vuoden puolella aloittanut, niin tilannekatsaus on hyvä tehdä uudelleen. Pientä hienosäätöä ehditään vielä tehdä kesäksi, sillä aina on hyvä aika aloittaa säännöllinen liikunta, mutta suuremman luokan ”remonteille” on annettava enemmän aikaa. Mihinkään ihmedietteihin ei pidä sortua vain ja ainoastaan ”kesäkunto” mielessä. Siinä helposti tekee hallaa niin mielelle kuin keholle, eli kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Kunto ja omasta kehosta huolehtiminen pitäisi olla ympärivuotista, ei vain kesää varten. Oli vuodenaika mikä tahansa, itsestä huolehtiminen ei saisi olla kausiluonteista.
Eli todellisuudessa kesäkuntoa ei ole olemassakaan. On vain kunto, josta pidät huolen, toivottavasti 12 kuukautta vuodesta toiseen, päivä kerrallaan.

”Meillä on vain yksi keho, pidä siitä huolta, vuoden jokainen päivä.”

Kevätterkuin,

Heidi