Kevät on ulkoliikuntakauden alun aikaa. Kaupat pursuavat mitä herkullisempia värejä lenkkitossuissa, ulkoiluvaatteissa ja muissa oheistuotteissa. Kuluttajia houkutellaan jos jonkinmoisilla kuntoakohottavilla houkuttimilla, jotta tulevasta ulkoliikuntakaudesta tulisi mahdollisimman hyvä.

Onko välineillä väliä?

Millään välineillä ei oikeastaan ole mitään väliä jos niitä ei osaa käyttää ja hyödyntää oikein. Hyvät, istuvat juoksutrikoot ovat kuin unelma lenkkipoluilla, mutta pelkät uudet trikoot eivät tee kenestäkään juoksijaa.

Oikeilla varusteilla voimme vaikuttaa mukavuuteen ja tehokkuuteen mutta kyllä se juoksija syntyy vain juoksemalla ja oikeanlaisella harjoittelulla.
Juoksuharjoittelun aloitus
Juoksuharrastus on kasvattanut näkyvästi suosiotaan viimeisten vuosien aikana. Kadut, lenkkipolut, jopa metsätkin täyttyvät juoksijoista. Juokseminen on niin IN että melkein kaikki haluavat harrastaa sitä.

Helposti ajatellaan että ”ei se nyt voi olla niin vaikeaa” tai ”jokainenhan osaa juosta” ja osittain nämä ajatukset ovatkin totta. Mutta kun tullaan kehon pitkäkestoiseen rasitukseen, jossa lihakset, luut ja nivelet sekä sydän joutuvat suurelle koetukselle, pelkkä bussin perässä juokseminen ei auta kokemukseksi.

Tarvitaan oikeanlaista harjoittelua ja se lähtee perusasioista, joista pidemmällä tähtäimellä ei voi tinkiä.

Kävely ja juoksu.

Jos olet miettinyt aloittaa juoksuharrastuksen tai jatkaa sitä pitkäksi venyneen tauon jälkeen, muista maltti.

Roomaakaan ei rakennettu päivässä tai kahdessa, joten kaikki, myös juoksuharrastus on aloitettava askel kerrallaan.

Moni tekee aloittelijan tyypillisen virheen ja lähtee lenkille, juoksee 5 kilometriä putkeen pysähtymättä, henkihieverissä ja on seuraavat päivät niin kipeä että toteaa juoksemisen olevan hullunhommaa ja luovuttaa siihen.

Jotta juoksuharrastus tuntuisi mielekkäältä ja siitä tulisi pysyvä tapa liikkua, alkuun on hyvä yhdistää kävely ja juokseminen. Tällä tavalla kehon rasitustila ei mene yli sietokyvyn ja nilkat, polvet ja lonkat saavat pehmeämmän aloituksen.

Esimerkki 30 min juoksuohjelma aloittelijalle:

Reipasta kävelyä 5 min

Kevyttä hölkkää 2 min

Kävelyä 3 min

Hölkkää 2 min

Kävelyä 3 min

Hölkkää 2 min

Kävelyä 3 min

Hölkkää 2 min

Kävelyä 3 min

Hölkkää 2 min

Kävelyä 3 min

Ohjelmaa voi hyödyntää niin ulkona kuin sisälläkin. Ulkona juostessa ajat voivat olla noin-aikoja, jottei kellokaulassa juokseminen alkaisi ärsyttämään. Sisätiloissa juoksumatolla ajanotto hoituu mukavammin ja juoksumatto onkin oiva tapa testata aerobinen kunto talven jäljiltä.

Huom!

Juoksukunnon parantuessa juoksuun käytettävä aika pitenee vähitellen ja pian puoli tuntia juosten menee kuin siivet selässä.

Juoksun hurmaa kaikille!

-Heidi-