Unohda karkit ja suklaat – kesän herkut ovat nyt täällä! Raparperit. Mansikat. Kirsikat. Aprikoosit. Joko olet hyökännyt kimppuun?

Alkukesä on monien marjojen ja hyötykasvien satokautta. Ihan kaikessa ei vielä lue SuomiFinland mutta pikkuhiljaa sekin muuttuu.

Mikä onkaan parasta piknikherkkua kuin tuoreet marjat suoraan torimyyjien pöydiltä!!

Raparperi

Tämä lapsuuden kesien ehdoton suosikki – aina merkki kesäloman alkamisesta – on loistava kiisseleihin, piirakoihin, puuroihin, hilloihin ja mehuihin.

Raparperi sisältää C- ja A-vitamiinia sekä on kiinalaisessa kulttuurissa käytetty tunnetusti lääkekasvina mm. vatsaongelmiin.

Kirsikka

Mikä niin makoisaa kuin istahtaa kauniina kesäpäivänä nurmikolle kirsikkarasian kanssa. Tämä ”luumarja” soveltuu hilloihin sekä lisukkeiksi leivontaan ja jogurtteihin. Kirsikasta löytyy C-vitamiinin lisäksi myös kivennäis- ja hivenaineita kuten esim. kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. Kirsikan on myös todettu parantavan libidoa ja suojaavan sydäntä.

Mansikka

Mansikka on varmasti kesän marjoista se runsassatoisin ja ehkä myös suosituin. Vielä alkukesästä ei suomalaiset pellot ehdi kypsyä lomalaisten huulille mutta kesän puolivälistä voi jo odotella mansikkasesongin alkua.

Mansikka soveltuu hyvin moneen tarkoitukseen hillosta leivontaan, sekä napostelusta hampaiden valkaisuun. Ja määrä mikä mansikoissa on C-vitamiinia ylittää jopa appelsiinin. Eli ei muuta kuin mansikkapelloille kyykkimään heti satokauden käynnistyttyä, harmi vaan ettei vitamiineja voi tankata talven varalle. Mansikka on myös täynnä kuitua ja antioksidantteja.

Aprikoosi

Aprikooseja ainakin itse tulee harvakseltaan syötyä tuoreina mutta ne ovat tuoreina vieläkin maukkaampia kuin kuivattuina. Tuoreet aprikoosit ovat myös täynnä hyviä ravintoaineita kuten C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. Aprikoosin ravinteet auttavat suojaamaan myös silmiä ja sydäntä. Tuoreita aprikooseja syö mielellään sellaisenaan mutta toimivat myös loistavasti leivonnassa ja jälkiruuissa.

Eli näillä perusteilla on helppo jättää kesän karkit ja muut ei-niin-terveelliset naposteltavat kaupanhyllyille, ainakin osittain ja panostaa enemmän kehon sisäiseen hyvinvointiin ja terveellisiin herkkuihin. Eikö?

Aurinkoisia kesäpäiviä!

-Heidi-